Az eukaliptusz illóolaj hatása

Az eukaliptusz illatát mindannyian ismerjük. Biztosan fel tudod idézni magadban egy eukaliptuszos rágó vagy fogkrém, esetleg egy hűsítő, eukaliptuszos kenőcs illatát. A jellegzetes illaton kívül egy dolgot általában mindenki tud az eukaliptuszról, mégpedig azt, hogy nincs koala, eukaliptusz nélkül.  A koala majdnem kizárólag csak az eukaliptusz leveleivel táplálkozik, és ami még érdekesebb, hogy folyadékszükségletének legnagyobb részét is a növényből nyeri. Ebből ered feltehetően a koala neve is, ami a katang bennszülöttek nyelvén annyit tesz: „nem ivó”.

Ausztrál lázfa

Az  eukaliptusz növény – ahogyan ez a végtelenül aranyos erszényes állat is – Ausztráliából származik. A növény jótékony hatása már ősidők óta ismert, ezért is válhatott egyik hatása alapján, az Ausztrál lázfa néven ismertté. Amikor  1840-ben, Sydneyben kikötött egy francia hajó, legénységét magas lázzal járó betegség döntötte le. Gyors gyógyulásuk pedig az eukaliptusz fa leveléből készült teának volt köszönhető.  Nem telt sok időbe, hogy jótékony hatásának híre menjen: néhány év leforgása alatt, már a mediterrán vidékeken is lázas betegségek, a malária és a váltóláz tüneteire kezdték alkalmazni sikerrel.  A XIX. századi brit kórházakban pedig már orvosi eszközöket és sebeket is fertőtlenítettek  eukaliptusz olajjal.

Mi mindenre jó?

Amellett, hogy hatékony fertőtlenítőszer, közismert frissítő hatásáról is. A légzőszervi- ,és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben bizonyítottan hatásos segítség. Sebek esetén antiszeptikus, fertőtlenítő tulajdonságai miatt vetik be.  Sikeresen alkalmazható gyógyulófélben lévő sebek, fekélyek, sőt égések, vágások, horzsolások esetén is.  Rovarcsípésnél szintén hatásos gyógyír.

Hogyan alkalmazzuk láz esetén?

  • Magas láz esetén, az eukaliptusz olajos hideg borogatást tegyük mindkét bokára és csuklóra.
  • Egyes ideg- vagy izomcsoportok, beteg testrészek élénkítése céljául 10-20 perces forró borogatás jótékony hatású, míg lemosás után az eukaliptuszolajos bedörzsölés is alkalmazható.
  • Köszvény, reuma enyhítésére belsőleg, naponta háromszor 1-2 csepp eukaliptusz olajat  érdemes bevenni, mellyel egyidejűleg, forró, szódabikarbónás vizes teljes test-, vagy részfürdő javasolt. A kifejezetten  fájdalmas testrészekre eukaliptuszolajos borogatást is tehetünk, vagy közvetlenül bekenhetjük az olajjal  az érintett testrészt.
  • Asztmásoknak is nagy segítség bedörzsölőként használva. Az eukaliptusz illóolajból 1-3 cseppet kell bemasszírozni a mellkasi részeken, és máris érezhető nyugtató hatása. Aromái megnyugtatják a torkot, hatására kitágulnak az erek, így több oxigén jut a tüdőbe, a légzés pedig megnyugszik.

További érdekességeket a természetes illóolajok hatásairól itt  olvashatsz.

Osszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select your currency
HUF Magyar forint